Gå direkt till innehåll
Många kunder väljer bort en leverantör som inte har utrustat sina bilar med alkolås.
Många kunder väljer bort en leverantör som inte har utrustat sina bilar med alkolås.

Nyhet -

Att köra med gott samvete

Förra året omkom 81 personer i vägtrafikolyckor, relaterade till alkohol eller droger. Samtidigt rapporterades 25 000 rattfylleribrott*, vilket är fyra procent fler än året innan. Att montera alkolås är ett bra sätt att vända trenden.

Andelen bilar i yrkestrafik fortsätter att öka och allt fler arbetsgivare väljer nu att installera alkolås eller alkotestare i sina tjänstebilar för att förhindra onykter körning.

Janne Wickstrand på Dialect Fordonsmontering i Uppsala installerar hundratals alkolås varje år, primärt till taxi, kommun och landsting.

– Alkolås har blivit en hygienfaktor hos företag och myndigheter, ungefär som en miljöcertifiering. Och det är medborgarna som driver utvecklingen. Många kunder väljer bort en leverantör som inte har utrustat sina bilar med alkolås, säger Janne Wickstrand.

2011 togs ett beslut som innebär att alkolås eller alkotestare inte ska räknas med i det värde som ligger till grund för beräkningen av förmånsvärdet. För föraren innebär det alltså att beskattningen blir oförändrad, till skillnad mot annan extrautrustning som plockas in.

Att många arbetsgivare redan tagit initiativ för att förhindra olyckor på grund av alkohol är bra. Ett naturligt steg skulle vara att alla bilar utrustas med grundläggande utrustning för att förhindra onyktra förare.

– Varje bil som rullar ut från vår monteringshall med ett alkolås installerat känns som ett bidrag till en säkrare trafikmiljö, avslutar Janne Wickstrand


*Källa: Trafikverket 

Ämnen

Kontakter

Camilla Kargus

Camilla Kargus

Presskontakt Business Manager 010-601 30 36